dinsdag 1 juli 2014

Recept: Ovenschotel + budget tips.



Weer eens iets nieuws, een recept en een aantal budget tips om voor één persoon te koken. Ik ging gisteren een van mijn favoriete gerechten maken en het leek me leuk jullie te vertellen hoe. Ik maakte een ovenschotel met gehakt en witlof. Iedereen die niet van witlof houdt stopt hier waarschijnlijk met lezen, maar niet doen! Ik haat, maar dan ook echt haat, witlof. Als er iets is wat ik absoluut niet lus en waar ik serieus van moet overgeven (geen smakelijk detail) dan is het witlof. Toch is dit een van mijn favoriete gerechten, in deze ovenschotel vind ik het namelijk heerlijk. Dus wie weet, jij ook.



Maggi uit de oven - Mix voor gehakt met witlof en crèmesaus.

Het is geen lastig recept, ik volg in principe gewoon het doosje. Het is een mix van maggi, mix voor gehakt met witlof en crèmesaus. Het is een mix voor 3-4 personen en je betaald €1,23 voor een pakje bij de Albert Heijn, deze mixen zijn super vaak in de bonus dus dat is weer een lekkere budget topper! Omdat ik zelf alleen eet deze week maak ik hem wel helemaal, maar ik vries de helft in en dan eet ik er twee dagen van. Meestal hou ik dan nog een beetje over, maar dat verdwijnt gewoon in de prullenbak. 

Budget tip 
Ik heb natuurlijk hier thuis veel ruimte om in te vriezen, maar straks in mijn studio niet. Het is heel simpel om dit voor 1 of 2 personen klaar te maken. Je kan of gewoon de helft van de zakjes pakken en ook de andere ingrediënten voor de helft erin doen, een andere manier, die ik zelf wel zie zitten omdat ik het niet lekker vind om twee dagen hetzelfde te eten of uit de magnetron te eten is met een lepel de poeder uit de zakjes in een pot of iets dergelijks doen, als je telt hoeveel lepels je uit zo'n zakje voor 4 personen haalt kun je het heel makkelijk doseren. Plak een sticker op de pot of het pakje als je die bewaard, '1 zakje Oven Witlof Crème, 11 lepels.' Je zou zelfs een boekje kunnen maken waar je het opschrijft per zakje, pakje, of gerecht als je het vaak zo doet. 
Ik heb het zelf dus net geteld, als ik voor 1 persoon zou koken pak ik dus 2,5 schep. Ik heb er voor het gemak 10 van gemaakt in plaats van 11 en deze gedeeld door 4, ik vind het zelf altijd lekkerder als er wat meer saus bij zit. Hou je van minder dan pak je twee scheppen. 
Deze crème mix is ook het enige wat in het pakje zit. Ik weet niet of het goedkoper is (€1,23 : 4 = €0,31 voor de saus per gerecht), maar je zou ook zelf een saus kunnen maken zonder het pakje en de rest van de ingrediënten over nemen van het pakje in de winkel of hier in mijn artikel.


Ingrediënten sausmix.
Ik lees dit eigenlijk nooit, en ik snap nu ook weer waarom. Ik word er altijd een beetje bang van als ik zie hoeveel rotzooi en rare dingen erin zitten. De sausmix bestaat onder andere uit aardappelen, ik vraag me dan af hoe dat allemaal gaat en uiteindelijk in zo'n poedertje veranderd.. Je proeft het er ook niet in terug, denk ik, je eet het natuurlijk ook met aardappelen dus zeker weten doe ik het niet.. Maar het lijkt mij sterk dat er een aardappelsmaak in die saus zit, maar waarom zit het er dan in? Ik hoop dat ik niet de enige ben die zo raar denkt.. Ik ben qua eten best wel naïef, ik eet het gewoon op zonder na te denken als ik niet weet wat erin zit, maar zodra ik van zoiets weet wat erin zit en het is raar dan vind ik het al niet meer zo lekker. Zo heb ik dus op vakantie in Kroatie bij een aantal restaurants geen vlees op, omdat daar de varkens voor de ingang aan het spit hingen, dan kan ik het gewoon niet wegrkijgen. Inktvis laat ik staan als ik hele inktvisjes op mijn bord krijg, de ringetjes vind ik heerlijk, maar zodra ik het beest erin herken kan ik het echt niet weg krijgen.. Naïef dit, maar back to the point, de ingrediënten van de sausmix.
Aardappelen, plantaardige olie, maiszetmeel, aardappelzetmeel, gemodificeerd zetmeel, zout, roompoeder, lactose, uien, aroma's, gistextract, maltodextrine, melkeiwitten, peterselie, rookaroma's, emulgator (E471), voedingszuur (citroenzuur)
zal ik al stoppen? dit wil je toch niet weten.. 
antioxidant(E223 (sulfiet)), stabilisatoren (E452, E339), kurkuma, nootmuskaat. Mogelijke sporen van ei, soja, tarwe, selderij, mosterd.
Mocht je de saus nog zelf willen maken, succes. Ik denk dat je dit kopje eigenlijk wel over had kunnen slaan, tenzij je het heel leuk vond te lezen hoe ik geen herkenbare dieren eet.. ;)


Zelf (vers) toevoegen.
Zelf moet je natuurlijk nog het een en het ander toevoegen, we mogen dan wel studenten zijn maar op een crèmesaus kunnen we niet leven ;)
Voor 4 personen:                                                                        
500 gram witlof                                                                            
1 ui                                                                                                
350 gram (mager) gehakt                                                             
125 gram magere spekblokjes of reepjes                                     
700 gram aardappelschijfjes                                                         
1 ei                                                                                                 

Voor 1 persoon:
125 gram witlof
1/4 ui
85/90 gram (mager) gehakt
30 gram magere spelblokjes of reepjes
175 gram aardappelschijfjes
1/4 ei (niet handig)


Rekensommetje.
In Dinteloord komt een paar keer per week de groentebroer, ik heb daar even de prijzen opgezocht. Het voordeligste is natuurlijk om je groenten op de markt te halen in plaats van de supermarkt. 
Voor 500 gram witlof betaal je €1,29 = €0,32 voor 125 gram (ongeveer twee stronkjes).
Een kilo uien is €0,89, tel uit je winst.
300 gram rundergehakt kost €1,85 bij de Albert Heijn, dat is de kleinste verpakking, maar de andere helft zou je de dag erna kunnen gebruiken, €0,93 dus.
300 gram spekreepjes bij de Albert Heijn is €1,29, dit is wel te veel maar het is de goedkoopste optie bij de Albert Heijn.
500 gram aardappelschijfjes kost €0,49 bij de Aldi. Ook hier hou je veel van over, kun je die volgende dag met het gehakt eten ;)
10 AH Basic eieren kosten €1,29 dus dat is €0,13 per ei.

De prijzen van de Albert Heijn zijn zonder korting en het zal bij de Aldi of de lidl of iets dergelijks wel goedkoper zijn, alleen hier weet ik de prijzen niet van.
200 gram aardappelschijfjes bij de Albert Heijn kost €0,79 dat is al meer als 500 gram bij de aldi en qua smaak maakt het niks uit.
Voor deze maaltijd, voor 1 persoon betaal je dan ongeveer €3,65 en je houdt het een en het ander over. 

Zonder spekjes is het zelfs maar €2,35, de spekjes zijn in dit gerecht redelijk prijzen en omdat er al gehakt in zit zou je ze ook kunnen weg laten, qua smaak doet dit niet veel en voor de calorieën is het ook niet echt bevorderlijk. Mis je wat zout? Dan doe je dat er achteraf gewoon bij, niet tijdens het koken of in de oven want zout houdt het vocht vast. Als je half om half gehakt gebruikt, dit is deels rundvlees en deels varkensvlees, betaal je €1,75 per 300 gram. Dat scheelt maar 10 cent, maar het kan maar net de 10 cent zijn die je niet hebt. Gehakt kan je zo duur maken als je zelf wilt, het een of het andere gehakt scheelt veel.
250 gram extra mager runder gehakt: €2,39 - 250 gram extra mager half om half gehakt: €2,00
300 gram mager gehakt: €2,75
300 gram gehakt: €1,85
300 gram half om half gehakt: €1,75

Budget koken it is, natuurlijk betaal je wat meer om alles te kopen, maar omgerekend per maaltijd is dit toch een goede budgettopper.

Één nadeel, niet elke student heeft een oven.. Ben jij nou zo'n student maar wil je toch graag maaltijden uit de oven, omdat het simpelweg zoveel lekkerder en vaak ook gezonder is, kijk voor een campingoventje! Deze zijn niet zo duur, niet groot, maar doen hun werk goed. Dan kun je jezelf (en je roommates, nog een budgettip - koop samen een oventje) op een zondagochtend ook nog eens trakteren op vers gebakken broodjes. Ze hebben er vast een bij de action en anders hebben lidl en aldi ook heel vaak dit soort dingen en je zou zelfs (eventueel tijdens de btw-weken, deze zijn altijd net na de zomervakantie en net na de kerst) bij de mediamarkt kunnen kijken.


Bereiding.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden, een hete lucht oven op 180 graden.
  • Kook de aardappelschijfjes ongeveer 5 min. voor.
  • Voeg de inhoud van het zakje sausmix toe aan 400 ml water- 2,5 leper is 100 ml water - en roer het goed door.
  • Voeg het ei toe en roer het nogmaals goed door.
  • Bak in een pan het gehakt rul, voeg de spekjes toe en bak deze even mee.
  • Snijd de witlof in ringen en de ui fijn en bak deze even kort mee.
  • Verdeel de helft van de voorgekookte aardappelschijfjes over de bodem van een ingevette ovenschaal.
  • Doe hier het gehakt met de witlof op en leg de andere helft aardappelschijfjes er overheen.
  • Schenk de saus gelijkmatig uit over de ovenschotel.
  • Laat de ovenschotel ongeveer 45 min. in het midden van de oven gaar en goudbruin worden

Eet Smakelijk!

Liefs,
Danique.


'The crab is so raw it's still able to protect the krabby patty secret formula!'
Gordon Ramsay

2 opmerkingen: