maandag 28 juli 2014

Mijn opleiding: HBO Allround Styling


Zoals de meeste van jullie weten doe ik de opleiding Allround Styling en als je nieuw bent op mijn blog; bij deze. Deze opleiding wordt gegeven aan Academie Artemis, Hogeschool voor Vormgeving en Styling. Het is de enige school die deze opleiding geeft in Nederland, in Rotterdam en Amsterdam. Aangezien mijn opleiding vrij onbekend, maar wel super leuk en breed is wil ik jullie er wat meer over vertellen in dit artikel. Benieuwd wat ik allemaal leer en hoe het kan dat ik een HBO opleiding doe zonder tentamenweken, dikke boeken en saaie theorielessen, lees dan verder.



De Academie.
Academie Artemis is een hogeschool voor styling en vormgeving. Met hun opleidingen richten ze zich op interieur, mode, media, food en retail. Ze hebben 7 opleidingen, waarvan 1 voltijd en de rest deeltijd. Daarnaast zijn er ook verschillende cursussen te volgen.
Op de academie wordt je opgeleid voor de commerciële beroepspraktijk, je krijgt les van beroepsprofessionals. Voor bekende bedrijven worden praktijkgerelateerde opdrachten uitgevoerd en als voltijd student doe je praktijkervaring op met stages in binnen- en buitenland. Het eindexamenproject is dan ook gericht op het bedrijfsleven. Na het afronden van de studie ken je de commercie, de consument en het bedrijfsleven.


Opleidingen.
Alle opleidingen van Academie Artemis zijn op HBO niveau. Deeltijd kun je de opleidingen Interieurstyling, Modestyling, Mediastyling, Foodstyling, Retailstyling en Modedesign doen.
Deze studies duren 2 jaar, in deze twee jaar word je opgeleid door professionals die actuele en praktijkgerichte lesinhoud overdragen. Daarnaast zijn er gastdocenten die lezingen, en projecten in samenwerking met het bedrijfsleven uitvoeren. De deeltijdstudies zijn  maar 1 dag in de week, dus goed te combineren met een baan. 
De opleiding die ik doe, Allround Styling, is een voltijd opleiding en duurt 4 jaar. Hier word je voorbereid op de commerciële praktijk van mode-, interieur-, media- en foodstyling en het visuele en communicatieve werkveld. Je specialiseert je in het visualiseren van trends, het maken van prognoses en conceptontwikkelingen voor de praktijk. Je leert verbanden te leggen tussen de ontwikkelingen binnen mode, media, interieur en food, daarnaast leer je ook presenteren en onderdelen als marketing en beroepsmentaliteit waarmee je jouw professionaliteit onderbouwt.

Ik zal heel eerlijk zijn en toegeven dat ik die info gewoon van de site heb, maar het beschrijft het wel goed!


Waarom heb ik voor deze opleiding gekozen?
Ik heb er heel lang over gedaan voordat ik wist wat ik wilde studeren. Ik vond mode leuk, interieur ook, economie was interessant maar ik wilde niet de rest van m'n leven tussen de cijfertjes zitten.
Bij mode lag mijn eerste keuze, dus op naar het AMFI. Zo veel goede verhalen, dus ik ging kijken of het ook wat voor mij was. In eerste instantie ging ik erheen om een beeld te krijgen, eventueel toelating te doen, maar ik was er zelf zo van overtuigd dat ik niet toegelaten zou worden dat ik dit alleen voor de ervaring wilde doen. Toen ik eenmaal daar was, helemaal enthousiast, was het voor mij een grote tegenvaller. Het was he-le-maal niet wat ik wilde.. Mode is leuk, maar niet als ik het zelf moet maken. Ik ben helemaal niet iemand die zelf kleding maakt, daar de feeling voor heeft of interesse in heeft. Ik wil mode stylen, alles bij elkaar zoeken en zetten. Trends matchen.
Een docent van het AMFI vroeg aan mij wat ik dan wel wilde, dus ik verteld dat ik meer de kant van de styling op wilde en zij was de gene die mij door verwees naar het Artemis. Ik had er zelf nog nooit van gehoord.
Op de open dag van het Artemis in Rotterdam kreeg ik een grote lach op m'n gezicht en die was er niet meer af te halen. Leerlingen lieten hun werk zien, fotoshoots, concepten die helemaal uitgewerkt waren, ruimtestyling, filmpjes, grafische vormgeving. Alles wat ik wilde en wat ik leuk vond was daar te zien, gemaakt door de leerlingen. Het enige wat ik dacht was ik móet daar heen en ik móet dit ook kunnen. Het was voor mij niet moeilijk dus waar ik mij ging inschrijven. Wat wel lastig was is dat er niet veel mensen worden aangenomen en dat het een ontzettend dure studie is omdat hij particulier is. Op de locatie in Rotterdam, waar ik zit (die overigens weg gaat, dus je kunt je alleen nog maar inschrijven voor Amsterdam), is 1 klas van mijn jaar waar meestal 20 leerlingen max in zitten. Dit jaar waren dat er 25, van de 100.  De opdracht was moeilijk, de hele toelating was best zwaar, nerveus als ik was, maar gelukkig zagen ze wat in me en ben ik nu blije student op het Artemis.
Als je het collegegeld ziet zul je je waarschijnlijk rot schrikken, het is een onwijs groot bedrag, maar niet onmogelijk. Je moet niet denken dat het niet haalbaar is en daardoor niet verder kijken, vandaar dat ik nu ook het bedrag niet noem. Ik betaal zelf de opleiding, met 1 termijn van mijn vader zolang hij zich dat financieel kan veroorloven. Omdat het een particuliere studie is kun je instellingscollegegeld krediet krijgen, dat helpt voor mij veel mee.


Mocht je nog vragen hebben over de opleiding, feel free to ask.

Liefs,
Danique.

3 opmerkingen:

  1. Het is idd een hele leuke en leerzame opleiding! Ik begin in september aan deeltijd Modestyling bij Amsterdam!
    x

    BeantwoordenVerwijderen
  2. wauw dit lijkt me echt een geweldige studie, ik ben alleen super bang dat ik niet creatief genoeg ben. ik houd van alles wat aanbod komt, maar ik heb ook geen idee of ik aangemomen ga worden. Ik wil zeker langs de opendag volgend jaar, dan zit ik in mijn examen jaar havo. Ik ben enorm benieuwd!!!!

    BeantwoordenVerwijderen